• Vánoční DESÍTKA

        • Předvánoční pohodu jsme si v rámci PČ vylepšili výstavou v Desítkách ve Vratislavicích - "KŮŽE LÍNÁ", Veroniky Psotkové.

          Zjistili jsme, že z pletiva se mohou šít lidské postavy i objekty.

          Pohodu jsme doladili v blízké cukrárně.

          Děvčata ze 7.C

          R. Hodboď

          Výstava trvá do 7.1. 2024.

          Galerie - desítky

        • Vánoční dílničky

        • VÁNOČNÍ DÍLNIČKY

           Přijďte si vyrobit adventní věnec, dřevěný stromeček, vánočního skřítka, svíčky a jiné důležité věci, bez kterých se v době adventu neobejdete. 25.11. se na Vás budeme těšit.

        • Co můžeme vidět v trávě

        • Součástí programu EKOFILMU 2023 v Jablonném v Podještědí bylo i vyhodocení výtvarné soutěže "Co můžeme vidět v trávě".

          Ocenění za výtvarné práce získaly: Kristýna Křižánková 7.C

                                                                      Ella Maruškevičová 7.C

                                                                      a

                                                                      kolektiv dětí ze 3.A, které vytvořily jedinečnou osvícenou louku 

          Všem soutěžícím blahopřejeme a držíme palce do dalších VV a fotografických soutěží.

          R. Hodboď

        • Pozvánka na veřejné setkání

        • Vážení rodiče,
          zde zasíláme novou pozvánku na veřejné setkání ohledně parkování na našem sídlišti.
           
          Město Liberec nechává zpracovávat analýzu a návrh parkování na pěti vybraných sídlištích, lokalita Kunratická je součástí  tohoto projektu „Studie organizace rezidentního parkování na sídlištích – etapa II“. Zpracovatel dokumentu a město Liberec by Vás tímto chtěli pozvat na veřejné setkání  dne 15. 11. 2023 na  Základní škole Aloisina výšina 642/51 Liberec 15. Ve školení jídelně od 17.00 hodin. A dát Vám příležitost vyjádřit se ke koncepčnímu projektu, jehož výstupy mají na Vás a Vaše sousedy přímý vliv. Máte tímto unikátní příležitost sdělit svůj pohled na stávající situaci a podělit se o preferovaný rozvoj.

          Ještě jednou velice děkujeme s pozdravem a přáním hezkého dne Vašková

          Bc. Lucie Vašková

          referent propagace a komunikace s veřejností

          koordinátor MA21
          odboru Kancelář primátora

           

          STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC

          Magistrát města Liberec

          nám. Dr. E. Beneše 1/1, 460 59 Liberec 1

          ISDS 7c6by6u

           

          telefon: +420 485 243 173

          mobil: +420 771 299 560
          e-mail: vaskova.lucie@magistrat.liberec.cz

          web: www.liberec.cz
          www.facebook.com/liberec

        • Ukázkové hodiny s hokejbalem

        • Během října nás několikrát navštívil hokejbalový tým HBC Liberec, což představovalo zajímavou příležitost pro naše žáky během hodin tělesné výchovy.

          Naši žáci měli možnost vyzkoušet netradiční sport, jakým je hokejbal, a zároveň si prohlédnout výstroj gólmana a všechny potřebné vybavení pro tento sport. Za své skvělé výkony obdrželi žáci drobnou odměnu v podobě týmové nálepky a kartiček s významnými hráči České republiky.

          Velice děkujeme týmu HBC Liberec za jejich trpělivost a ochotu při vedení ukázkových hodin a představování tohoto neobvyklého sportu.

        • Olympiáda mediální gramotnosti

        • V týdnu od 16. do 20. října se naše škola zapojila do 1. ročníku Olympiády mediální gramotnosti. V rámci soutěže žáci řešili otázky týkající se masmédií, sociálních sítí, dezinformací, argumentačních faulů. Museli prokázat znalosti při řešení otázek bez použití internetu, ale i důvtip a vyhledávací schopnosti při otázkách, ve kterých bylo nutné hledat a ověřovat informace. Do 1. ročníku soutěže se zapojilo na 12 tisíc žáků z celé republiky. Saša Dlasková z 9. A obsadila 17. místo a jako jediná ze základních škol Libereckého kraje, které se do soutěže zapojily, postoupila do finálového kola pro 50 nejlepších, které se bude konat v Praze.

          Saše gratulujeme, děkujeme za skvělou reprezentaci školy a ve finálovém kole jí budeme držet palce.

          J. Hodboďová

        • Projektový den 6.C

        • Dne 25.10.2023 navštívili žáci 6.C Domov seniorů SeneCura. Návštěva se konala v rámci projektu #jsemlaskavec, ve kterém jde o rozdávání dobra. Děti se samy rozhodly rozdat radost seniorům. V jídelně, kde proběhlo společné setkání, žáci nejprve klientům jeden po druhém přednesli krásné básně, dvě děvčata s úsměvem zazpívala a dokonce se klienti dočkali i úžasného gymnastického vystoupení. Také děti ve škole napekly pro klienty muffiny, k nimž přidali milé vzkazy jako například: „Doufáme, že vám bude chutnat.“, „Přeji hodně štěstí a zdraví a ať vám to chutná.“, „Mějte hezký zbytek dne.“, „Užijte si podzim!“.  Poté si žáci s klienty i popovídali. Zajímalo je totiž, jak se v domově pro seniory lidem žije. Na závěr si pro ně připravila sociální pracovnice Bc. Hana Zummerová malou přednášku o tom, jak se sem klienti dostávají a proč, a co jim je zde poskytováno. Domov seniorů také projevil zájem o další setkání, tak budeme na konci listopadu společně vyrábět vánoční dekorace.

        • Projektový den 1.C

        • Barevný podzim již v plném proudu, počasí procházkové, nálada dobrá - tak to vše využili prvňáčci ve svém projektovém dni a zaměřili se na "S - jako strom, poznáváme podzimní přírodu". Na podzimní procházce si každý vytvořil svou podzimní paletu jako inspiraci od mistra malíře jménem Podzim, všichni pak plnili úkoly, poznávali stromy, zpívali si, hráli hry a užili si zábavně-výukové školní dopoledne před podzimními prázdniny. 

        • PROJEKTOVÝ DEN 6.A

        • POZNÁVAT KRAJ, VE KTRÉM ŽIJEME, LZE RŮZNÝMI CESTAMI.

          My jsme se rozhodli, že v rámci projektového dne náš kraj poznáme prostřednictvím regionálních pověstí. Vybrali jsme si k tomu knížku Františka Patočky Čerti na Ještědu.

          Ve skupinách jsme se nejprve s pověstmi seznámili. Zajímalo nás, zda se v pověstech objevují i nadpřirozené bytosti, pátrali jsme po významu slov, která dnes již nepoužíváme.

          V další části jsme pak hledali informace o místech, o kterých pověsti vypráví - jak vypadají dnes, co zajímavého tu můžeme vidět, navštívit.

          A tak jsme se z pověstí dozvěděli např. jak přišel ke svému jménu hrádek Jezdec nad Kateřinkami, proč v lesích kolem Javorníku houká sýček, jak se vzaly v Safírovém potoce na Jizerce polodrahokamy, kdo zaklel hejnické zvony a spoustu dalších zajímavých informací. A kromě toho i spoustu tipů na víkendové výlety s rodiči.

          Žáci 6.A

        • Exkurze na horu Říp aneb jak jsme potkali praotce Čecha

        • „Uf, to je ale kopec!“ říkali jsme si, když jsme šplhali z obce Rovné na horu Říp. K ní se vztahuje pověst o příchodu praotce Čecha a tím je od nepaměti jedním ze základních symbolů našeho národa. Je známo, že na Říp by měl jednou za život vystoupat každý Čech. Tak my máme splněno. Po namáhavé cestě jsme konečně stanuli u rotundy sv. Jiří a sv. Vojtěcha. Občerstvili jsme z vlastních zásob a po krátkém odpočinku nás čekala prohlídka rotundy.  Nejprve jsme zhlédli krátký animovaný film a pak jsme se od průvodce dozvěděli spoustu informací a zajímavostí. Na zpáteční cestě jsme dokonce praotce Čecha potkali a také jsme se s ním vyfotografovali. Další částí exkurze byl Mělník. Prohlédli jsme si náměstí, zámek, podívali se na soutok Labe s Vltavou, každý se odměnil nějakou dobrotou. Počasí nám přálo a exkurzi jsme zhodnotili jako velice zajímavou a zábavnou. Dobrou náladu nám tedy nemohla zkazit ani informace od pana průvodce,  že praotec Čech na Řípu nikdy nebyl a že si to spisovatel Jirásek vymyslel.

          Za žáky 7. ročníků A. Jachanová

        • ONLINE anonymní schránka důvěry

        • Naše škola se zapojila do platformy Nenech to být (NNTB). NNTB slouží jako anonymní online schránka důvěry, a pomáhá tak žákům a jejich rodičům s řešením různých problémů a situací ve škole. Skrze NNTB můžete upozornit např. na šikanu mezi žáky, kyberšikanu, užívání návykových látek, sebepoškozování, domácí násilí apod. 

           

          Podněty nám můžete zasílat prostřednictvím tohoto odkazu: Schránka důvěry

          Ke komunikaci můžete použít také mobilní aplikaci dostupnou na Google Play a App Store.

           

           

          Jak to funguje?

          Nenech to být funguje jako webová a mobilní aplikace. Po odeslání podnět putuje k pověřeným osobám na naší škole, které na základě poskytnutých informací situaci vyřeší.

        • CESTA DO MUZEA

        • V pátek 6. 10. 2023 se žáci 3.C vypravili do Severočeského muzea na program, jehož cílem bylo naučit  všímat si zajímavé architektury libereckých domů a osvojit si umění vnímat to, co nás v Liberci obklopuje. Z nasbíraných inspirací si pak žáci dokázali vytvořiz návrhy vlastních domů. Cesta do muzea začínala na Benešově náměstí. Každý účastník si vylosoval specializaci. Architekti pozorovali tvary domů, "oknaři" si všímali oken, "dveřníci" dveří, "střechaři" tvarů střech, "zdobiči" zdobných prvků.

          Při našem putování jsme se několikrát zastavili, vždy na zajímavém a podnětném místě. Na každé zastávce jsme se věnovali podrobně jedné ze specializací. Pojmenovávali jsme jsme rozdíly nového - moderního a starého domu, použité materiály, tvary budov. Hledali jsme různá okna i dveře, přemýšleli nad materiálem, ze kterého jsou vyrobeny, seznámili se s pojmem vikýř, pant, klika. Dozvěděli jsme se a na konkrétním domě viděli ozdoby, které vyrábí sochař a co je dílo malířů. Všímali jsme si tvarů střech, připomněli jsme si, jaká je spojitost mezi střechou a tesařem. Po posledním zastavení na tzv. Zlatém kříži (Masarikova třída a ulice Vítězná) už následoval vstup do muzea, práce v ateliéru a následná prohlídka expozice věnované Liberci, Ještědu a jizerskohorské přírodě. 

          Celý den se nesl v příjemné pracovní atmosféře. Rozhodně to nebyla naše poslední cesta do muzea.

        • Ředitelské volno 29. 9. 2023

        • Oznámení o ředitelském volnu

          Dne: 29. září 2023

          Důvod vyhlášení ředitelského volna:
          Provozní důvody.

          Školní družina bude v provozu podle zájmu.

          Školní jídelna nebude v těchto dnech v provozu.

           

          Mgr. Jaroslav Vykoukal
          ředitel školy

        • Osadníci z Kristiánova

        • Naše cesta za osadníky začala na autobusové zastávce, odkud jsme společně odjeli do Bedřichova. Odtud jsme se vydali pěšky kolem josefodolské přehrady do Kristiánova. Z původní osady zde zůstala jen tzv. Liščí bouda, původně domek skláře Fuchse. Dnes je zde muzeum. Byli jsme rozděleni do skupin a naše práce začala u trojrozměrného modelu osady Kristiánov v době největšího rozkvětu. Z informačních cedulí jsme se dozvěděli to nejdůležitější z historie osady, podrobnosti o budovách a obyvatelích. Dále jsme si mohli prohlédnout typické výrobky zdejší sklárny a byla zde popsána i výroba skla. Další část úkolů jsme museli splnit venku na místech, kde stála sklárna, panský dům, škola a hřbitov. Na památku jsme si mohli vyrobit korálkový přívěšek. Na zpáteční cestě jsme ještě navštívili Novou Louku a dozvěděli se, proč se chatě říká Šámalka, a dále pokračovali do Bedřichova na stadion, kde jsme si prohlédli Památník Expedice Peru. Odtud jsme odjeli zpátky do Liberce. 

          M. Wagnerová 7.C

      • Zahájení školního roku 2023/2024
        • Zahájení školního roku 2023/2024

        • Milí žáci, vážení rodiče.

           

          Školní rok 2023/2024 bude zahájen v pondělí 4. září 2023.

          První den stráví ve škole všichni žáci pouze 1 vyučovací hodinu (do 8.40 hodin). 

          V pondělí 4. 9. není ranní školní družina. Bude v provozu od 8.40 do 17.00 hod. Od úterý 5. 9. funguje družina v běžném provozu.

           

          Informace k zájmovým kroužkům budou aktualizovány na začátku září. Předpokládané zahájení zájmových aktivit bude v druhé polovině září.

           

          KONEC VYUČOVÁNÍ V 1. TÝDNU ŠKOLNÍHO ROKU 2023/2024

          Rozvrh hodin 4. 9. 2023 – 8. 9. 2023:

          1. třídy:

          pondělí 4. 9. – 1 h (do 8.40 h)
          úterý 5. 9. – 2 h (do 9.40 h)
          středa 6. 9. – 3 h (do 10.35 h)
          od 7. 9. dle rozvrhu

          2. – 5. třída

          pondělí 4. 9. – 1 h
          úterý 5. 9. – 4 h
          od 6. 9. dle rozvrhu

          6. – 9. třída

          pondělí 4. 9. – 1 h
          úterý 5. 9. – 5 h
          od 6. 9. dle rozvrhu

          První týden nového školního roku do 13:30 h.

          Rozpis_zkraceni_vyuky_-_zacatek_skolniho_roku.docx


          Na obědy budou třídy chodit dle časového rozpisu.
          Informace o provozu školní jídelny naleznete zde:
          Platba_stravneho_na_mesic_zari_2023.doc