• Den otevřených dveří a škola hravě

        • V sobotu 16. 3. 2024 se Základní škola Aloisina výšina v Liberci otevřela rodičům prvňáčků, budoucím školákům, jejich rodičům i široké veřejnosti. Všichni zúčastnění měli možnost nahlédnout do každodenního života školy, prohlédnout si učebny, poznat pedagogický tým, dozvědět se více o vzdělávací koncepci, seznámit se se zájmovými aktivitami a v neposlední řadě posedět v kavárně VeseláMalina, která se každoročně, právě u příležitosti tohoto dne, otvírá.

          Úvodní vystoupení žáků 1. ročníků nastínilo téma volně inspirované verši Radka Malého Moře slané vody. Mořským světem se předškoláci, na které celá akce cílila především, během dopoledne v hudební, výtvarné a dramatické dílně zabývali. Jejich starší kamarádi trávili čas v dílně deskových her a v pohybové dílně, aby při závěrečném vystoupení, kdy v hlavní roli byli tentokrát předškoláci, pomohli zpívat společnou písničku.
          Obě vystoupení ukázala, jak moc šikovné žáky v naší škole máme. A jak šikovné děti se do naší školy chystají. Pevně věříme, že se podařilo naplnit motto celého dne a děti poznaly, že školní práce může být i zábava a do své školy chodí nebo budou chodit rády.

          Děkujeme za příjemně strávený čas v milé společnosti.

          Fotky z akce

        • ÚSPĚCHY NAŠICH RECITÁTORŮ

        • Poezie a přednes je jednou z oblastí, které se na naší škole aktivně věnujeme. Je tedy pro nás velikou odměnou, že se našim žákům podařilo dosáhnout vynikajících úspěchů ve veliké konkurenci žáků ostatních libereckých škol.

          V okresním kole recitační soutěže, které pořádal 8. 3. 2024 Dům dětí a mládeže Větrník, získali Anna Zoe Nováková a Ondřej Vašíček (ze třídy 3.C) v kategorii žáků 2. a 3. tříd 1. místo a zajistili si tak postup do krajského kola, Vítek Trešl (ze třídy 4.A) byl v kategorii žáků 4. a 5. tříd porotou oceněn "Uznáním poroty za komunikaci s divákem", Filip Máslo (ze třídy 6.C) vybojoval ve své kategorii 1. místo a i on postupuje do "kraje". 

          Všem zúčastněným děkujeme za skvělou reprezentaci školy. Přejeme mnoho úspěchů v dalších kolech a hlavně neutuchající radost při objevování krásy slova a síle vyprávění.

           

           

        • Předškoláček

        • Akce Předškoláček je vedena speciálním pedagogem, primárně je určena předškoláčkům, kteří mají ze školy obavy, rodiče si nejsou jisti školní zralostí či připraveností dítěte na školu, popř. stojí o konzultaci se speciálním pedagogem. Lekce proběhnou 20. 3., 27. 3., 3. 4., 10. 4., 17. 4., 24. 4. od 15.45 do 16.30. Na tuto akci je nutné se předem registrovat.

          Registrace

        • Ředitelské volno - 27. 3. 2024

        • Ve středu 27. 3. 2024 ředitel školy vyhlašuje ředitelské volno. Výuka bude zrušena v plném rozsahu. Družina bude v provozu dle zájmu. Přihlašování do družiny bude spuštěno 18. 3. 2024

        • Exkurze Drážďany - Hygienické muzeum

        • Ve čtvrtek 22. února jsme se s naší třídou 8.C vypravili na exkurzi do Drážďan. Náš výlet začal na vlakovém nádraží v Liberci, odkud jsme vyrazili na dvouhodinovou cestu vlakem do Drážďan. Cestou jsme se stihli pokochat okolím, a když jsme dorazili do Drážďan, tak jsme začali obdivovat krásu města. Jako první jsme se šli podívat do Muzea hygieny, kde jsme se podívali na exponáty na téma lidské tělo a zdraví, člověk jako dobrodružství a také našich pět smyslů. Zde jsme se dozvěděli spoustu nových informací z historie i ze současnosti, týkajících se lidského těla. Celé to bylo interaktivní, a tak jsme si mohli vyzkoušet různé pokusy i na vlastním těle. Jakmile jsme vyšli z muzea, tak jsme se vydali do starého centra města. Cestou zpět k nádraží jsme se ještě zašli podívat do různých obchodů, někteří si nakoupily suvenýry a dárečky pro rodiče. Poté nás čekala už jen společná cesta vlakem zpět do Liberce. 

          Všichni jsme nadšeni a moc se nám výlet s paní učitelkou Burešovou a Vohradskou líbil. 

        • BAREVNÉ SEVEROČESKÉ MUZEUM

        • Po projektovém dopoledni jsme si udělali na odpoledních hodinách Vohryzku barevnou pohodu. Tentokrát jsme měli prohlídku obrazů výtvarníka Františka Štorma v Severočeském muzeu zpestřenou výkladem kurátora výstavy pana Lukuvky. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí o osobě  autora i jeho výtvarných dílech. Potěšila nás i výstava Symbiosis - práce studentů ateliéru skla a šperku místní TUL.

          Žáci ateliéru Vohryzek

          R. Hodboď

        • Kde se tvoří i boří sebevědomí dětí - přednáška

        • Vážení rodiče,

          zveme Vás na vzdělávací přednášku na téma: Kde se tvoří i boří sebevědomí dětí. 

          Našim hostem bude Zdeněk Okleštěk, lektor vědomé komunikace s dětmi, s nímž probereme témata:

          • Víte, že jedním z pouhých dvou zdrojů sebevědomí dětí jste právě vy?
          • Kde, kdy a čím my dospělí ovlivňujeme, jak se budou děti cítit v dospělosti? 
          • Jak si budou věřit, přemýšlet o sobě, o svém místě ve společnosti a jak budou vnímat svět kolem sebe?  
          • Je dobré vědět, proč to tak je a uvědomovat si, jak můžete svým přístupem, jednáním a způsobem komunikace v každé konkrétní situaci sebevědomí dětí tvořit, případně bořit. Máte ve svých rukách opravdu hodně a nevědomost neomlouvá.  

          Akce je věnována všem rodičům, pedagogům i těm, kteří mají zájem.

          Těšíme se s vámi na viděnou 4. 3. 2024 od 18:00 v Krajské vědecké knihovně v Liberci, 2. patro (velký sál).

           

          TERMÍN: 4. 3. 2024  
          ČAS: 18:00 - 19:30

          MÍSTO: Krajská vědecká knihovna v Liberci, velký sál (2. patro)

          REGISTRUJTE SE ZDE: https://forms.gle/NQxuhs5r44V2VZaZA

          • ČI POMOCÍ QR KÓDU NA POZVÁNCE

           

          AKCE JE ZDARMA

           

          Více informací naleznete v přiložené pozvánce. Prosím o její distribuci.

           

          Sledujte nás na Facebooku @MAPLiberecko

           

          Chcete být s námi v kontaktu?  🤝💬
          Vyplňte krátký dotazník. Poté budete dostávat pozvánky na naše akce s předstihem.

          Odkaz pro přihlášení k odběru ZDE ✉️🌟

          Událost je realizována v rámci projektu MAP Liberecko IV Místní akční skupinou Podještědí, s podporou Magistrátu města Liberce a Krajské vědecké knihovny v Liberci. 

           

          Kde_se_tvori_i_bori_sebevedomi_deti_-_(Zdenek_Oklestek)_3._4._2024.pdf

        • Příběh neobyčejného semínka

        • Ve středu 31. 1. 2024 se žáci 3.C vypravili do střediska ekologické výchovy Divizna, aby společně s lektorkami prožili Příběh neobyčejného semínka. Cílem bylo přiblížit žákům proces vývoje rostliny od semínka až po dospělou rostlinu, a zároveň uvědomit si význam semen nejen v našem jídelníčku, ale i v přírodě. Pomocí her a prožitkových aktivit se děti seznámily s rozmanitostí semen a plodů v přírodě. Odhalily, jak se semínka šíří, pozorovaly zázrak života skrytý v obyčejném semínku. Ze semínek tvořily, vyzkoušely si, kolik práce je zapotřebí k výrobě chleba. A co si napekly, to si také snědly. Příběh neobyčejného semínka krásně doplnil sváteční den uzavření 1. pololetí a předávání pololetního vysvědčení.

        • „Sedm divů světa“

        • V úterý 6. února se naše třída 5.C vypravila do liberecké ZOO, kde absolvovala velice zajímavý vzdělávací  program „Sedm divů světa“. Provázel nás zkušený lektor ze Střediska ekologické výchovy při ZOO
          Liberec DIVIZNA.

          V rámci tohoto programu jsme se dozvěděli to NEJzajímavější o velbloudech, slonech, žirafách, supech, lvech, gibonech a krajtách. Přednáška pana lektora byla zpestřena o různé kvízy, hádanky a soutěže. Také jsme si například mohli potěžkat stoličku (zub) slona, která váží asi 4 kg.

          Po skončení této části jsme si se zájmem prohlédli i další zvířata a občerstvili se v místním bistru. Počasí nám přálo, program se vydařil, a tak jsme se spokojeni a plni dojmů vrátili do školy.

          (žáci třídy 5.C)

        • Za vesmírem do IQ Landie

        • V úterý 23. 1. 2024 se vypravili žáci třetích ročníků (respektive jen 3.A,C, třídu 3.B čeká stejný program v únoru) do liberecké IQ Landie na komentovaný pořad Vesmír pro nejmenší a promítání filmu Astronout. Volba programu nebyla náhodná. V rámci učiva o neživé přírodě se ukázalo, že vesmír je téma, které žáky zajímá a fascinuje. Pro podchycení jejich zájmu byla návštěva IQ Landie logická volba. Vedle programu v promítacím sále jsme navštívili i další expozice. Celý den se nesl v duchu fascinujících experimentů a chytré zabavy.

        • LYRICKÉ KRAJINY a LINIE v OGL

        • V rámci přípravy na přijímací zkoušky jsme zvolili doplnění učiva zhlédnutím dalších vv stylů a výtvarných forem v OGL Liberec. Tentokrát meditativní krajiny, linie pro všechny výtvarné styly i nebezpečné vázy / kombinaci skla a řezacích kotoučů /. Našli jsme i spoustu námětů pro tvorbu do druhého pololetí VOHRYZKU.

          Výstava byla zajímavá, překvapivá a inspirující.

          T. Neumannová

          R. Hodboď

           

        • Dobročinná sbírka pro útulek Archa

        • V září 2023 se žáci 5. A rozhodli uspořádat dobročinnou sbírku pro opuštěná zvířátka z libereckého útulku. Sbírka probíhala 3 měsíce a nejvíce se zapojily děti 1. stupně. Vybralo se hodně věcí: konzervy, různé granule, podestýlky, deky, vodítka, pamlsky, pelíšky, hračky, misky. 18. prosince byla sbírka ukončena a odevzdána útulku Archa. Děkujeme všem, kteří se do sbírky zapojili a pomohli tak dobré věci.

          V. Jenčková, K. Sychrová, 5. A

        • Školní kolo anglické olympiády

        • Ve čtvrtek 18. ledna se u nás ve škole uskutečnilo školní kolo anglické olympiády. Účast v prvním kole, kteréžto zahrnovalo vcelku těžký poslech, byla hojná v obou kategoriích a do ústní části následně postoupilo šest nejlepších žáků.

          V ústním kole museli žáci prokázat svou schopnost vést konverzaci s rodilým mluvčím na zvolené téma a všichni si vedli skvěle. Vítěz však vždy může být jen jeden, komise to neměla úplně jednoduché a výsledek soutěže v obou kategoriích uvádím níže. Všem zúčastněným gratulujeme a vítězové, Verča a David, nás budou za měsíc reprezentovat v okresním kole olmypiády z anglického jazyka.

          Kategorie 6. - 7. tříd:

          1. místo - Veronika Martínková

          2. místo - Karolína Švarcová

          3. - 4. místo - Michaela Anna Douchová a Tadeáš Hrudka

          Kategorie 8. - 9. tříd:

          1. místo - David Havlíček

          2. místo - Alex Brych

          3. místo - Linda Hříbalová

        • Vánoční TECHNICKÉ MUZEUM

        • Vánoce mohou být i v Technickém muzeu LBC. O tom se přesvědčili žáci 9.A v rámci PČ přímo v muzeu.

          Vedle stálé expozice jsme mohli zkoumat originální restaurované automobiliy firmy Liebig, starou hasičskou techniku, audiovizuální techniku našich rodičů a zajímavé přístroje pro diagnostiku.

          Poznali jsme i základy a vývoj cyklistiky, lyžováni v regionu.

          Kdo máte rádi techniku, zajděte.

          Žáci 9.A a R.Hodboď

           

        • Václav PLECHATÝ, vánoční pohoda

        • Také ÚT Vohryzek využil nabídky potěšit se vánoční inspirací, pohodou a navštívil výstavu řezbáře, výtvarníka Václava PLECHATÉHO na libereckém náměsti v MVS. Potěšily nás zajímavé nápady, vánoční náměty i pečlivé zpracování dřeva. Celou výstavu doplnil i betlém v rohu náměstí a spousta řemeslných krámečků. Vánoce jsou již opravdu za dveřmi.

          Žáci ÚT Vohryzku a R. Hodboď

          Galerie MVS L

        • Vánoční DESÍTKA

        • Předvánoční pohodu jsme si v rámci PČ vylepšili výstavou v Desítkách ve Vratislavicích - "KŮŽE LÍNÁ", Veroniky Psotkové.

          Zjistili jsme, že z pletiva se mohou šít lidské postavy i objekty.

          Pohodu jsme doladili v blízké cukrárně.

          Děvčata ze 7.C

          R. Hodboď

          Výstava trvá do 7.1. 2024.

          Galerie - desítky

        • Vánoční dílničky

        • VÁNOČNÍ DÍLNIČKY

           Přijďte si vyrobit adventní věnec, dřevěný stromeček, vánočního skřítka, svíčky a jiné důležité věci, bez kterých se v době adventu neobejdete. 25.11. se na Vás budeme těšit.